Nieuws

Huis kopen in 2024? Dit verandert er.

1. Meeneembaarheid registratierechten verdwijnt
De meeneembaarheid van de registratierechten verdwijnt vanaf 1 januari 2024. Tot dan kunnen kopers kiezen tussen het 3%-tarief zonder de meeneembaarheid of het oude 6%-tarief met de meeneembaarheid. Om nog van dit keuzerecht te kunnen genieten moet de authentieke akte in 2023 verleden worden.

Welk scenario voor jou het voordeligst is? Dit hangt heel erg af van de concrete situatie. Het is dus belangrijk om vooraf goed uit te rekenen. Hierbij laat je je best bijstaan door je notaris. Vanaf 1 januari 2024 is enkel nog het 3%-tarief mogelijk en kan je dus niet meer kiezen.

2. Belastingvoordeel tweede woning verdwijnt
Vanaf 2024 is er geen belastingvoordeel meer voor wie een tweede woning koopt, bouwt of renoveert. Het gaat om een fiscaal voordeel op kapitaalsaflossingen van hypothecaire leningen voor niet-eigen woningen zoals een tweede verblijf of een woning die verhuurd wordt. Deze belastingvermindering bedraagt 30% op een maximaal bedrag van 2.530 euro. 

3. 21% in plaats van 6% btw bij sloop en heropbouw via promotor
In oktober 2023 besliste de federale regering om de btw-verlaging van 21% naar 6% voor sloop en heropbouw op permanente basis in te voeren. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.  Zo moet je een particuliere bouwer zijn en slopen en bouwen op je eigen bouwgrond. Het gaat om je enige en eigen woning en de woning heeft een oppervlakte van maximum 200m².

Koop je een woning om te slopen en herop te bouwen via bouwpromotor? Werd de omgevingsvergunning aangevraagd voor 1 juli 2023, dan betaal je dankzij een tijdelijke overgangsmaatregel nog 6% btw. Werd de vergunning na die datum aangevraagd, dan moet je vanaf 1 januari 2024 21% btw betalen.

4. 21% in plaats van 6% btw bij sommige energiezuinige ingrepen
Investeer je in zonnepanelen en/of een zonneboiler in 2024? Dan betaal je 21% btw en niet meer 6% zoals voordien, tenzij je woning ouder is dan tien jaar. In dit geval blijf je 6% btw betalen. Voor warmtepompen blijft de 6% btw wel nog van toepassing.

 

 

Bron: spotto