Nieuws

Registratierechten meenemen of niet?

 

1. Hervorming
Op 1 januari 2022 werden de tarieven voor het Vlaams verkooprecht ingrijpend hervormd. De tarieven voor wie een enige gezinswoning koopt, daalden van 6 naar 3 procent. Voor de aankoop van een gezinswoning die ingrijpend energetisch gerenoveerd (maximaal E-peil van E60), of gesloopt en heropgebouwd wordt, ging het tarief van 5 naar 1 procent.

2. Meeneembaarheid afgeschaft
De meeneembaarheid werd daarbij afgeschaft, weliswaar met een overgangsperiode. Tot 1 januari 2024 kunnen kopers kiezen voor de meeneembaarheid met de ‘oude’ tarieven, ofwel voor de nieuwe tarieven zonder meeneembaarheid. Uiteraard gelden er bij elk van deze tarieven en voordelen enkele voorwaarden.

3. Rekenen geblazen
Voor kopers is het goed rekenen geblazen welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. In het laatste jaar van haar bestaan bedraagt de meeneembaarheid 14.500 euro, een verhoging met 1.500 euro tegenover vorig jaar. Die stijging is een belangrijk element voor kopers om mee te nemen in hun rekenwerk. Op zoek naar fiscaal advies? Laat je alvast deskundig informeren door een vastgoedmakelaar, zodat je zeker geen kansen laat liggen.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar