Nieuws

Grondwettelijk Hof vernietigt regeling terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen

 

Die regeling kwam er ter compensatie van de invoering van de digitale meter. De regering wou die nieuwe soort meter invoeren, maar wou er tegelijk ook voor zorgen dat eigenaars van zonnepanelen hun financiële voordelen van de oude meter zouden behouden. Die draait namelijk letterlijk terug als men meer stroom produceert, waardoor men ook minder betaalt. Eigenaars van zonnepanelen met die nieuwe meter zouden ervoor kunnen kiezen om 15 jaar in dat oude systeem te blijven. 

Vreg naar het Grondwettelijk Hof
De Vreg was tegen die verlenging en stapte dan ook naar het Grondwettelijk Hof. Enerzijds omdat die het effect van die nieuwe digitale meter teniet zou doen, namelijk ervoor zorgen dat mensen met zonnepanelen hun stroom meer verbruiken op het moment dat ze ze opwekken. Anderzijds schendt het ook de bevoegdheidsverdelende regels. Volgens het Vreg is het immers haar exclusieve bevoegdheid om de tarieven te bepalen en is het dus niet aan de Vlaamse regering om zo'n beslissing te nemen. 

Ten slotte zou de regeling ook leiden tot discriminatie; enerzijds tussen de mensen die zonnepanelen plaatsten voor 1 januari 2021 en die degene die dat daarna pas doen, anderzijds tussen mensen met en mensen zonder zonnepanelen. 

Het Grondwettelijk Hof heeft nu beslist om de verlenging van de terugdraaiende teller te vernietigen. Mensen met zonnepanelen en een digitale meter die te veel elektriciteit produceren krijgen daar vanaf dit jaar wel een vergoeding voor, maar die zou vrij laag zijn en niet even financieel voordelig als de terugdraaiende teller. Zij moeten nu dus proberen om evenveel elektriciteit te gebruiken als ze produceren. 

Vooral negatief voor mensen die recent zonnepanelen plaatsten
Vooral de mensen die het voorbije jaar zonnepanelen hebben gelegd zijn de dupe. Er ontstond vorig jaar een ware rush op zonnepanelen omdat het de laatste kans was om bij die regeling van de terugdraaiende teller te horen. Er kwamen zo'n 90.000 zonnepaneleninstallaties bij. Maar zij hebben door de vernietiging geen terugdraaiende teller meer en ook geen subsidie. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling ingaat. Wellicht gaat die meteen in voor de ongeveer 100.000 mensen met een digitale meter. Wie nog een oude, analoge meter heeft, kan nog een tijdje genieten van de (letterlijk) terugdraaiende teller. Maar tegen eind 2022 moeten alle eigenaars van zonnepanelen in het bezit zijn van een digitale meter, en die kan je nu niet meer weigeren. Dus ook zij kunnen - vroeg of laat - geen gebruik meer maken van de regeling. In het totaal zijn er zo'n half miljoen zonnepaneleninstallaties in ons land.

"Grote impact"
"De politiek mag hier niet licht over gaan", reageert de Vlaamse minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) al. "Daarvoor zijn er te veel mensen gedupeerd. Het arrest van het Grondwettelijk Hof heeft een grote impact op 101.000 gezinnen en hun energiefactuur. Demir laat het arrest momenteel door experten analyseren en trekt morgen naar de ministerraad om te bespreken welke opties er zijn voor de getroffen gezinnen. 

"Ik krijg heel veel kwade telefoons en mails, en terecht. Een overheid moet betrouwbaar zijn. De overheid heeft een wet gemaakt en mensen doen die investeringen op basis daarvan. Het vertrouwen is geschonden." 

Volgens Groen betekent het arrest een gebrek aan goed bestuur van de Vlaamse regering. "Er werd van in het begin gewaarschuwd dat deze regeling geen stand zou houden", klinkt het bij parlementsleden Johan Danen en Björn Rzoska. "Door ze toch in te voeren, loog de regering de Vlaming voor en riskeert ze de motivatie om te kiezen voor elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen weg te nemen. We hopen oprecht dat mensen de kaart blijven trekken van zonnepanelen. Het is de toekomst."

Ook Test Aankoop spreekt van "een enorme opdoffer voor meer dan 500.000 eigenaars van zonnepanelen die rekenden op terugdraaiende teller". Anderzijds is het wel positief dat er eindelijk duidelijkheid is, volgens woordvoerder Simon November. 

(Bron: VRTnws)