Nieuws

Vlaming wil betonstop, maar nĂ­et kleiner wonen


Europa verplicht al haar lidstaten om tegen 2050 te stoppen met het bebouwen van open ruimte. Vlaanderen legt die deadline 10 jaar vroeger: vanaf 2040 wordt het niet meer mogelijk te morsen met kostbare stukjes grond. Veel Vlamingen vinden die maatregel goed, blijkt uit peilingen. Iets meer dan 5 op de 10 kiezen in onze stemtest ‘De Stem van Vlaanderen’ voor de betonstop en niet voor het bijbouwen van woningen om die betaalbaar te houden. Uit onderzoek van projectontwikkelaar Cores Development bij 1.000 Vlamingen gaat het zelfs om 2 op de 3. Goed nieuws? Niet helemaal, want 7 op de 10 voegen er onmiddellijk aan toe niet kleiner te willen wonen. Vooral gezinnen en 55-plussers weigeren ruimte af te staan, nochtans cruciaal als we het leefbaar willen houden.

Voorbeelden
De cijfers evolueren dan wel in de goede richting, het kan beter, zegt Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Hij bemerkt vooral onwetendheid. “We krijgen in ons land te weinig goede voorbeelden van hoe het wel kan. Zwitserland kent bijvoorbeeld een sterk woonmodel. Bouwgrond is er niet van de overheid of de burger. Mensen stappen in een coöperatie, betalen maandelijks en verwerven zo aandelen met woonrecht.”

Zelfs in Nederland, ook sterk verstedelijkt, doen ze het beter: ze bouwen compacter, meer in de hoogte. “Dat stokt bij de Vlaming. Hij schakelt efficiënt wonen nog altijd gelijk aan kleiner en minder kwaliteitsvol wonen”, zegt Thomas de Jong van Cores. “De compacte woning van morgen doet helemaal niet onder voor de ruime, vrijstaande woning vandaag.”

Korting
Volgens de Vlaamse Bouwmeester woon je in een cohousing- of verkavelingsproject met rijwoningen in stads- of dorpskern zelfs groter dan op het platteland. “Dankzij de gemeenschappelijke ruimtes. Denk aan een zwembad, een uitgeruste kelder of atelier dat je deelt, zelfs een feestzaaltje. Of een park voor de deur. Je woont dan wel dichter op elkaar, je woont groter in kansen. Flats bouwen betekent al lang niet meer konijnenkoten bouwen.” Of de Vlaming zo te overtuigen valt te verhuizen? “Zet de woonbonus om in een vier, vijf jaar lang durende korting”, stelt Van Broeck nog voor. “Als hij beseft dat hij zo minder belastingen betaalt, zal hij snel overtuigd raken.”

Bron: Het Laatste Nieuws