Nieuws

Huizen voor het eerst in vijf jaar echt duurder geworden.


23 januari 2019
De voorbije jaren stegen de huizenprijzen ook, maar die stijging lag telkens grosso modo in lijn met de inflatie. Ditmaal kwam er dus wel een flinke som bij bovenop de inflatie.

De verschillen tussen de gewesten zijn groot. In Brussel lag de gemiddelde prijs voor het eerst hoger dan 450.000 euro (+5,3 procent). In Vlaanderen ging de gemiddelde verkoopprijs 3,8 procent hoger tot 277.304 euro, in Wallonië was dat 3,7 procent tot 189.257 euro.

Appartementen
De prijs van appartementen kwam daarentegen onder druk te staan. Een appartement kostte vorig jaar gemiddeld 220.095 euro in België, 1,8 procent meer dan in 2017. Die toename ligt lager dan de inflatie, en dus spreekt Notaris.be van “een daling van de prijzen in reële termen”.

De gemiddelde prijs van een appartement in Vlaanderen steeg vorig jaar met 1,6 procent tot 224.331 euro. In het vierde kwartaal lag de gemiddelde prijs ook lager dan in de drie maanden daarvoor. "De kopers verkiezen nieuwbouwappartementen en zijn steeds minder bereid om voor bestaande appartementen, die vaak nog renovatiekosten vergen, de initiële vraagprijs te betalen”, stelt Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Record aantal vastgoedtransacties
Over een langere periode bekeken is er weinig verschil in de prijsevolutie van huizen en appartementen. Op vijf jaar tijd werden huizen 10,9 procent duurder, appartementen 10,1 procent. De inflatie bedroeg 7 procent.

Uit de gegevens van de notarissen blijkt voorts dat het aantal vastgoedtransacties alweer een record bereikte. De notarissen sloten 1,6 procent meer transacties af dan in 2017. “De vastgoedmarkt wordt in 2018 gekenmerkt door een wat afwachtende houding in de eerste maanden van het jaar en een hoge vastgoedactiviteit in de tweede helft van het jaar”, aldus de notarissenfederatie.

Vooral jonge kopers
Uit de notarisbarometer, die gebaseerd is op de ondertekende compromissen, blijkt ten slotte dat de vastgoedmarkt vooral gestuurd wordt door jongeren. Ruim vier op de tien aankopen gebeurt door mensen tot 35 jaar. Omgekeerd, zijn ruim 40 procent van de verkopers 60-plussers.

”In alle gewesten blijft de vraag naar woningen groot. Vooral jongeren tot 35 jaar grijpen hun kans om een woning te kopen en een relatief goedkoop woonkrediet aan te gaan dankzij de aanhoudend lage rentevoeten”, vat van Opstal samen.

Bron: Belga